0
Do brezplačne dostave manjka še: 100,00 
0

V košarici ni izdelkov.

Obiščite našo trgovino:
Vodnikova cesta 123A, Ljubljana
0
Do brezplačne dostave manjka še: 100,00 
0

V košarici ni izdelkov.

Karitejevo maslo: naravni zaklad iz Afrike za čudovito kožo

12.08.2024 alaja

Karitejevo maslo, znano tudi kot shea maslo (izhajajoč iz bambarske besede “sii”, kar pomeni skrivnost), je naravni proizvod, pridobljen iz oreščkov drevesa karite (Vitellaria paradoxa), ki izvira iz savan Zahodne Afrike. To drevo, pogosto imenovano tudi “drevo življenja”, je v Afriki izjemno cenjeno, saj se njegovi plodovi uporabljajo za številne namene in imajo izjemen pomen v lokalni skupnosti.

Karitejevo maslo: naravni zaklad iz Afrike za čudovito kožo

Vir slike: Wikipedia

Izhodišče in tradicionalna uporaba v Afriki

Drevesa karite, ki rastejo v divjini na območjih od Senegala do Ugande, so ključni vir preživetja za mnoge lokalne skupnosti. Tradicionalno afriške ženske ročno pridelujejo karitejevo maslo iz oreščkov tako, da jih najprej zmeljejo, nato pa kuhajo, dokler se izločena maščoba ne strdi v gladko, kremasto maslo. To maslo se v Afriki že stoletja uporablja za različne namene, kot so nega kože, kuhanje, zdravilne obloge ter celo zaščita pred soncem in vetrom. Celo Nefretete, egipčanska kraljica, bi ga naj uporabljala za ohranjanje svoje lepote!

Pozitivne lastnosti karitejevega masla za nego kože

Karitejevo maslo je bogato z vitamini A, E in F, ter vsebuje veliko esencialnih maščobnih kislin, ki so ključne za ohranjanje zdrave kože. Njegove pozitivne lastnosti vključujejo:

  1. Vlaženje in mehčanje kože: Karitejevo maslo je naravni vlažilec, ki kožo globinsko nahrani in navlaži, zaradi česar je odlična izbira za suho in razdraženo kožo.
  2. Pomirjanje in zdravljenje kože: Zaradi protivnetnih lastnosti se pogosto uporablja za lajšanje kožnih težav, kot so ekcemi, dermatitis in opekline. Pomaga tudi pri celjenju ran in zmanjševanju brazgotin ter je tako koristen pri regeneraciji kože.
  3. Zaščita pred zunanjimi vplivi in soncem: Naravne maščobe v karitejevem maslu tvorijo zaščitno pregrado na koži, ki jo ščiti pred škodljivimi vplivi okolja, kot so UV-žarki in onesnaženje. Kot zanimivost – kartiejevo maslo vsebuje celo zelo blag zaščitni faktor 4 (a to žal vseeno ni dovolj za primerno zaščito pred soncem, za kar je koristno imeti kremo za sončenje z mnogo višjem faktorjem in polno UV zaščito)
  4. Preprečevanje staranja kože: Vitamin E deluje kot močan antioksidant, ki pomaga v boju proti prostim radikalom, kar upočasni znake staranja, kot so gube in izguba elastičnosti.

Zaradi teh lastnosti je karitejevo maslo postalo nepogrešljiv del številnih kozmetičnih izdelkov, kot so losjoni, kreme, balzami za ustnice in šamponi. Njegova priljubljenost se je razširila po vsem svetu, saj se uporablja v naravni kozmetiki, ki temelji na organskih in ekoloških sestavinah.

V kozmetiki se uporabljata rafinirano ter nerafinirano karitejevo maslo. Nerafinirano ima več ohranjenih hranilnih snovi ter je tako boljše za nego kože, ima kremasto teksturo, a hkrati značilen oreščkast vonj, ki je lahko za nekatere preveč intenziven. Medtem rafinirano maslo tega vonja nima, a ima zato nekoliko manj zdravilnih lastnosti za kožo.

Uporaba v prehrani

Poleg uporabe v kozmetiki se karitejevo maslo v Afriki uporablja tudi v kulinariki. Pogosto ga uporabljajo kot jedilno olje za kuhanje, cvrtje in peko. Njegova hranilna vrednost je visoka, saj vsebuje zdrave maščobe, ki so pomembne za pravilno delovanje telesa. V nekaterih predelih Afrike se uporablja tudi kot nadomestek za kakavovo maslo pri proizvodnji čokolade.

Karitejevo maslo naravni zaklad iz Afrike za čudovito kožo 2

Vir slike: Wikipedia

Karitejevo maslo je dragocen naravni proizvod, ki zaradi svojih izjemnih lastnosti vse bolj pridobiva na priljubljenosti po vsem svetu. Izvira iz Afrike, kjer je že tisočletja ključni del vsakdana mnogih skupnosti, danes pa ga cenijo zaradi njegovih številnih pozitivnih učinkov na kožo in zdravje. Čeprav je postalo nepogrešljivo v kozmetiki, ostaja njegova tradicionalna uporaba v prehrani enako pomembna. Karitejevo maslo je resnično vsestranski dar narave, ki nas povezuje z modrostjo in tradicijo afriških kultur.

Preverite ponudbo karitejevega masla in izdelkov s karitejem v naši spletni trgovini!

Naložbo vavčer za digitalni marketing (izdelava spletne trgovine) sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.