0
Do brezplačne dostave manjka še: 100,00 
0

V košarici ni izdelkov.

Obiščite našo trgovino:
Vodnikova cesta 123A, Ljubljana
0
Do brezplačne dostave manjka še: 100,00 
0

V košarici ni izdelkov.

Encimska moč: pomen proteolitičnih encimov za optimalno zdravje telesa

29.08.2024 alaja
Proteolitični encimi so nepogrešljivi za naše telo, saj igrajo ključno vlogo pri razgradnji beljakovin in podpirajo številne pomembne telesne funkcije, vključno s prebavo, imunskim odzivom in obvladovanjem vnetij. Ti encimi, ki jih najdemo v prebavnem traktu ter v različnih živilih, kot so ananas, papaja in fermentirana hrana, so ključni za optimalno delovanje našega telesa.

Telo samo proizvaja te encime v trebušni slinavki, želodcu in črevesju – a stres in osiromašena hrana lahko privedeta do njihovega primanjkljaja v telesu. V tem članku bomo raziskali, kako delujejo proteolitični encimi, katere koristi prinašajo ter kako jih lahko z ustrezno prehrano ali dodatki bolj učinkovito vključimo v naše življenje.

proteolitični encimi - prabavni sistem

Vir: Pixabay

Proteolitični encimi zmanjšujejo vnetja in krepijo imunost

Proteolitični encimi so definirani kot skupina encimov, ki razgradijo dolge verige beljakovinskih molekul na krajše fragmente (peptide) in na koncu na njihove komponente, aminokisline.

Naš prebavni trakt proizvaja številne bistvene vrste encimov.

Proteolitični encimi so prisotni v številnih različnih vrstah, vključno z ljudmi, bakterijami, arhejami, algami, nekaterimi virusi, rastlinami in različnimi živalmi. Zakaj je torej tako težko dobiti te prepotrebne encime s prehrano?

Ko uživamo hrano, ki je bila kuhana ali pretirano predelana, izgubimo učinkovitost teh encimov. Zato mnogi ljudje ugotovijo, da potrebujejo dodatke.

Delovanje in vrste proteolitičnih encimov

Po mnenju dr. Lauralee Sherwood v njeni knjigi “Osnove človeške fiziologije”, obstajajo tri vrste proteolitičnih encimov – tripsinogen, kimotripsin in prokarboksipeptidaza – ki se izločajo v neaktivni obliki. Potem obstajajo določeni sprožilci, ki aktivirajo vsakega od njih.

Vsak od teh proteolitičnih encimov napada različne peptidne povezave in ko se beljakovine spremenijo v proste aminokisline, jih celice črevesne stene zlahka absorbirajo.

Kakšna je funkcija proteolitičnih encimov?

Človeško telo potrebuje tako sistemske encime, ki so encimi, ki pomagajo različnim telesnim regulativnim in komunikacijskim sistemom, kot posebne prebavne encime, ki razgrajujejo različna hranila.

V “The Complete Book of Enzyme Therapy” avtor dr. Anthony J. Cichoke, Ph.D., pojasnjuje, da encimi povzročajo biološke reakcije v telesu in jih je mogoče uporabljati znova in znova, za razliko od vitaminov in mineralov.

Potrebni so za vsako kemično delovanje, ki poteka v našem telesu. Prebavni sistem, imunski sistem, krvni obtok, jetra, ledvice, vranica in trebušna slinavka – kot tudi sposobnost videti, misliti, čutiti in dihati – so odvisni od encimov.

Končni produkti, ki nastanejo pri delovanju proteolitičnih encimov, so mešanica majhnih peptidnih verig in aminokislin. Sluz, ki jo izločajo črevesne celice, ščiti stene tankega črevesa z aktiviranimi proteolitičnimi encimi.

Ti proteolitični encimi so znani tudi kot proteaze. Tri glavne proteaze so pepsin, tripsin in kimotripsin. Encimi proteaze razgrajujejo beljakovine v mesu, perutnini, ribah, oreščkih, jajcih in siru.

Menijo, da so koristni za ljudi z alergijami na hrano ali tiste, ki imajo težave s prebavo beljakovin.

Prehranski viri proteolitičnih encimov

ananas prebavni proteolitični encimi

Vir: Pixabay

Z dodajanjem svežega, z encimi bogatega sadja in zelenjave v našo prehrano ter rednega uživanja fermentirane hrane lahko izgledamo in se počutimo bolje, hkrati pa ohranjamo svoje zdravje.

Katera živila vsebujejo veliko proteolitičnih encimov?

Surova in fermentirana živila, ki imajo več encimov.

Fermentacija nekaterih živil tudi zmanjša morebitne prisotne zaviralce encimov, zato so to čudoviti dodatki k vaši prehrani.

Nekateri izmed najboljših prehranskih virov proteolitičnih encimov vključujejo:

  • Ananas
  • Ingver
  • Papaja
  • Kivi
  • Kislo zelje
  • Jogurt
  • Kefir
  • Miso

Kako najbolje pripraviti sadje in zelenjavo, ki vsebuje encime?

Konec koncev, surova in minimalno kuhana hrana zagotavlja največ encimov.

Osredotočite se na svežo, surovo zelenjavo, sveže sadje, sokove iz surove hrane, oreščke, semena in nekuhane ali rahlo kuhane žitne izdelke, kot so pšenični kalčki, ter fermentirano hrano, kot so kislo zelje, jogurt, kefir in miso. Ta živila, bogata z encimi, dajejo vašim celicam encime, ki jih potrebujejo za odstranjevanje nabranih strupenih telesnih odpadkov in izboljšanje vaših splošnih telesnih funkcij.

Proteolitični encimi v hrani imajo tudi prednosti, kot so lajšanje zaprtja in pomagajo telesu, da proizvede več lastnih encimov za podaljševanje življenja. V svojo prehrano dodajte probiotike in surovo hrano, če imate artritis, nizko imunsko funkcijo, pomanjkanje hranil, vnetno črevesno bolezen in številna druga stanja.

Druga velika prednost, kot je zapisal dr. Earl Mindell v svoji knjigi “Skrivnosti naravnega zdravja”, je, da encimi delujejo kot vodilo, ki vitaminom, mineralom ali maščobam pokaže prehod v določene celice v telesu.

Proteolitični encimi kot dodatki k prehrani

proteolitični encimi kapsule

Vir: Pickpic

Pri ljudeh trebušna slinavka proizvaja proteolitične encime za prebavo beljakovin v hrani, ki jo jemo. Proteolitične encime lahko jemljemo tudi kot dodatke, ki pomagajo podpirati naš prebavni sistem.

Katere encime je najbolje jemati?

Trije najpogosteje znani proteolitični encimi, ki jih ljudje dopolnjujejo, so pepsin, bromelain in papain.

  • Pepsin naravno proizvaja črevesje, bromelain in papain pa sta encima, pridobljena iz hrane, ki ju najdemo v ananasu oziroma papaji.

Pepsin je naravno prisoten v črevesju in je bistven za prebavo in razgradnjo beljakovin.

  • Bromelain, ki ima številne koristi za zdravje, je encim proteaza, ki ga najdemo v soku in steblu ananasa. Podoben je pepsinu, saj je naravna prebavna pomoč.

Učinkovito se uporablja tudi pri napihnjenosti, plinih in prebavnih stanjih, kot je IBS.

  • Papain, še en proteazni encim in na videz najbolj priljubljen, je pridobljen iz lateksa papaje in je prav tako podoben pepsinu. Ta encim je še posebej koncentriran v nezrelem sadju. Papain se ekstrahira za izdelavo prehranskih dopolnil s prebavnimi encimi in se uporablja tudi kot sestavina nekaterih žvečilnih gumijev. Spodbuja prebavo maščob in beljakovin ter je koristen za izboljšanje splošne absorpcije hranil.

Prednosti proteolitičnih encimov

  1. Nadzorujte vnetje in optimizirajte pretok krvi

Navsezadnje so proteolitični encimi bistveni regulatorji in modulatorji, ki so potrebni za odziv na stres v telesu. Ko je naše telo pod stresom, to povzroči vnetje, ki je vzrok večine bolezni.

Ti encimi pomagajo našim telesom, da se odzovejo na vnetje, tako da zagotavljajo zaščito.

Po nedavnih raziskavah proteolitični encimi pomagajo modulirati vnetni proces z različnimi mehanizmi, vključno z zmanjšanjem otekanja sluznice, zmanjšanjem prepustnosti kapilar in raztapljanjem fibrinskih usedlin in mikrotrombov, ki tvorijo krvne strdke.

Lane Lenard, dr. Ward Dean, dr. med.; in Jim English, sodelavca revije The Nutrition Review ,poročata, da z zmanjšanjem viskoznosti (gostote) krvi encimi izboljšajo cirkulacijo. To posledično poveča dovod kisika in hranil v poškodovano tkivo ter transport škodljivih odpadnih produktov stran od travmatiziranega tkiva.

Proteolitični encimi prav tako pomagajo razgraditi plazemske beljakovine in celične ostanke na mestu poškodbe na manjše fragmente. To močno olajša njihov prehod skozi limfni sistem, kar ima za posledico hitrejše izločanje otekline s posledično lajšanjem bolečin in nelagodja v prizadetih kosteh in sklepih.

To pomeni, da so proteolitični encimi koristni za zdravljenje osteoartritisa – poleg tega lahko pomagajo športnikom hitreje okrevati po težkih treningih in dirkah.

Kateri encimi zmanjšajo vnetje?

Raziskave kažejo, da bromelain, papain, pankreatin, tripsin,

kimotripsin in rutin delujejo kot bistveni regulatorji in modulatorji vnetnega odziva.

  1. Pomoč pri preprečevanju ateroskleroze in diabetičnih srčnih bolezni

Papain, proteolitični encim, ki ga najdemo v papaji, je lahko zelo koristen za preprečevanje ateroskleroze in diabetičnih bolezni srca. Papaje so tudi odličen vir močnih antioksidantov vitamina C in vitamina A (zaradi njihove koncentracije karotenoidnih, fitonutrientov in provitamina A).

Ta hranila pomagajo preprečiti oksidacijo holesterola. Šele ko holesterol oksidira, se lahko prilepi na stene krvnih žil in se na njih kopiči ter tvori nevarne obloge, ki lahko sčasoma povzročijo srčni napad ali možgansko kap.

  1. Lahko zmanjša resnost vnetne črevesne bolezni in ulceroznega kolitisa

Študije so pokazale, da uporaba nekaterih proteolitičnih encimov pomaga zmanjšati resnost vnetnih črevesnih bolezni in povzroči remisijo ulceroznega kolitisa. Nacionalni center za biotehnološke informacije navaja, da v nekaterih študijah peroralno dajanje petih miligramov bromelaina na dan izrazito zmanjša razvoj in resnost vnetne črevesne bolezni.

V eni študiji so prav tako anekdotično poročali, da bromelain povzroča remisijo pri dveh bolnikih z neodzivnim ulceroznim kolitisom.

  1. Očistite svoj imunski sistem

Med pomembnimi učinki proteolitičnih encimov je povečanje moči naravnih celic ubijalk. Naravne celice ubijalke, imenovane tudi limfociti, se lahko vežejo na določene tumorske celice in celice, okužene z virusom, da jih ubijejo.

Proteolitični encimi (ki uničujejo beljakovine) lahko tudi razgradijo patogene, ki lahko zavirajo normalno delovanje imunskega sistema.

Medtem ko so imunski kompleksi normalen del imunskega odziva, so lahko, če se pojavijo v presežku, vzrok za nekatere bolezni ledvic, vnetja živcev in številne revmatološke bolezni, vključno z revmatoidnim artritisom.

Dokazi kažejo, da lahko tripsin, papain in drugi proteolitični encimi razbijejo obstoječe patogene imunske komplekse in celo preprečijo njihov nastanek, s čimer izboljšajo limfno drenažo. To zagotavlja stimulativni učinek na imunski sistem, kar pomeni, da so proteolitični encimi naravni spodbujevalci imunskega sistema.

Zaradi tega so koristni za ljudi z boleznimi, povezanimi z visoko stopnjo imunskih kompleksov ali avtoimunskimi boleznimi, revmatoidnim artritisom, lupusom, sklerodermo in multiplo sklerozo.

  1. Zagotavlja protivnetne lastnosti (zlasti v debelem črevesu)

Proteolitični encimi zagotavljajo zaščito celic debelega črevesa pred poškodbami prostih radikalov in lahko pomagajo pri absorpciji hranil v telesu. Ne samo, da se zdi, da pomagajo telesu razgraditi in prebaviti beljakovine, ampak nekatere študije kažejo, da imajo tudi protivnetne lastnosti, ki lahko zmanjšajo otekanje in vnetje v debelem črevesu.

Zaradi tega sta bromelain in papain še posebej uporabna za ljudi s Crohnovo ali celiakijo in razjedami.

 

Kako jih uporabljati

Kura s proteolitičnimi encimi enkrat letno je priporočljiva, saj lahko nudi dodatno podporo telesu pri razgradnji beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov, s čimer se razbremeni prebavni trakt ter hkrati nudi splošno podporo zdravju telesa na vseh področjih.

Katere proteolitske encime je dobro vzeti?

Ali lahko proteolitične/prebavne encime jemljemo na prazen želodec?

Za najboljše rezultate zaužijte prebavne encime s hrano, približno 10–20 minut pred vsakim obrokom ali s prvim grižljajem. Med obroki lahko poleg prebavnih encimov vzamete dodatek proteaze med obroki.

Začnite z jemanjem encimov s približno dvema obrokoma na dan in po potrebi prilagodite odmerek.

Kako hitro delujejo encimi?

Morda boste opazili izboljšano prebavo že v nekaj dneh ali pa bo trajalo dlje, da boste dosegli več rezultatov. Encime jemljite vsaj nekaj mesecev, da boste izkusili največje koristi.

Simptomi pomanjkanja, vzroki in dejavniki tveganja

Obstajajo določeni znaki in simptomi, ki lahko kažejo, da verjetno ne proizvajate dovolj encimov naravno in/ali jih ne dobite dovolj s svojo prehrano. Zaradi tega ste dober kandidat za terapijo s proteolitičnimi encimi (z drugimi besedami, dopolnjevanje).

Takšni znaki pomanjkanja encima vključujejo:

  • Presežek plina
  • Prebavne motnje
  • Zgaga
  • Driska in zaprtje
  • Prezgodnje kožne gube
  • Okorelost sklepov
  • Sivi lasje
  • Zmanjšanje vzdržljivosti ali pomanjkanje energije

Telo je prisiljeno porabiti ogromno energije za prebavo, čemur nekateri strokovnjaki pravijo »encimsko mrtva hrana«. To so živila, ki so bila kuhana – na primer pečena, ocvrta, kuhana ali konzervirana – pa tudi predelana, obsevana, posušena in zamrznjena.

To vključuje živila, ki so narejena z veliko konzervansov in celo s preveč soli/natrija. To je težava, ker ubije encime hrane in zmanjša njihove osupljive sposobnosti.

Sčasoma lahko pomanjkanje pomembnih encimov povzroči prebavne motnje, starostne pege, alergije, poslabšanje vida, sindrom kronične utrujenosti, izgubo spomina in kronične bolezni.

Težko je ugotoviti, ali imate morda pomanjkanje encima, saj je veliko teh znakov povezanih s staranjem. To je morda razlog, zakaj tako pogosto slišimo ljudi trditi, da se »samo starajo«, kadar koli se pojavijo novi simptomi.

Če pa s staranjem zaužijemo več encimov, pomagamo odpraviti pomanjkanje. Sprememba prehrane in povečanje encimov, predvsem z uživanjem polnovredne, nepredelane hrane, lahko pomagata naravno upočasniti znake staranja.

Proteolitični encimi primerjavi s prebavnimi encimi, v primerjavi z encimi trebušne slinavke

  • Prebavni encimi so širok izraz, ki vključuje encime trebušne slinavke, encime rastlinskega izvora in encime glivičnega izvora.
  • Vsi encimi so katalizatorji, ki omogočajo spreminjanje molekul iz ene oblike v drugo.
  • Prebavni encimi pomagajo razgraditi velike makromolekule, ki jih najdemo v hrani, ki jo jemo, v manjše molekule, ki jih naše črevesje lahko absorbira.
  • Prebavni encimi so razdeljeni v tri razrede: proteolitični encimi, ki so potrebni za prebavo beljakovin, lipaze, potrebne za prebavo maščob, in amilaze, potrebne za prebavo ogljikovih hidratov.

Katere so glavne prednosti prebavnih encimov?

Brez njih ne bi mogli predelati hrane, ki jo jemo.

Prednosti prebavnih encimov vključujejo:

  • pomoč pri zdravljenju puščajočega črevesja
  • pomaga telesu pri razgradnji težko prebavljivih beljakovin in sladkorjev, kot so gluten, kazein in laktoza
  • izboljšanje simptomov refluksa kisline in sindroma razdražljivega črevesa
  • Izboljšanje absorpcije hranil in preprečevanje prehranskih pomanjkljivosti

 

Proteolitični encimi so več kot le prebavni pomočniki – so ključni za vzdrževanje zdravega telesa, saj prispevajo k boljšemu delovanju imunskega sistema, zmanjšujejo vnetja in podpirajo celotno fiziološko ravnovesje. Z vključitvijo živil, bogatih s temi encimi, ali z uporabo dodatkov, lahko izboljšamo svoje zdravje in preprečimo številne težave, povezane s prebavo in imuniteto. Razumevanje in uporaba proteolitičnih encimov v vsakdanjem življenju je korak k bolj zdravemu in vitalnemu telesu, ki je sposobno učinkovito obvladovati izzive, ki jih prinaša sodobni način življenja.

Preverite ponudbo visoko kakovostnih proteolitičnih encimov v naši spletni trgovini.

Naložbo vavčer za digitalni marketing (izdelava spletne trgovine) sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.