0
Do brezplačne dostave manjka še: 100,00 
0

V košarici ni izdelkov.

Obiščite našo trgovino:
Vodnikova cesta 123A, Ljubljana
0
Do brezplačne dostave manjka še: 100,00 
0

V košarici ni izdelkov.

Mineral šungit – kamen ravnovesja, naravni čistilec in zaščitnik

18.10.2024 alaja

Kaj je šungit?

Šungit je naravna kamnina, ki jo sestavlja predvsem ogljik. Po svoji kemični sestavi je šungit podoben grafitu, vendar vsebuje tudi specifične molekule ogljika, imenovane fulereni. Te fulereni so edinstvene votle ogljikove molekule v obliki krogle, ki so bile prvič odkrili v šungitu. Zaradi svoje posebne sestave in lastnosti je šungit predmet številnih raziskav in aplikacij v različnih industrijah, predvsem pa v naravnem zdravljenju in alternativnih terapijah.

Mineral šungit - naravni čistilec in zaščitnik kamen

Šungit je star več kot 2 milijardi let in bi naj izhajal iz pradavnine, ko so bile na Zemlji drugačne kemične razmere. Njegova nenavadna struktura ga dela edinstvenega med minerali, saj združuje tako organsko kot neorgansko naravo.

Večina svetovnih zalog šungita izvira iz enega samega kraja – vasi Šunga v ruski republiki Karelija, blizu največjega evropskega jezera, Oneškega jezera.

Kakšne so koristi šungita za zdravje in dobro počutje?

Šungit je postal priljubljen zaradi številnih pozitivnih učinkov na človekovo zdravje in dobro počutje. Najbolj preučene in uporabljene lastnosti šungita vključujejo njegovo sposobnost filtriranja vode, zaščito pred elektromagnetnim sevanjem in povečevanje splošnega energetskega ravnovesja.

  1. Čiščenje in izboljšanje kakovosti vode

Ena najbolj priznanih in raziskovanih lastnosti šungita je njegova sposobnost čiščenja vode. Šungit je bil uporabljen v Rusiji že od 18. stoletja, ko je Peter Veliki zgradil prve šungitne filtre za čiščenje vode. Ta tradicija se nadaljuje še danes, saj je znano, da šungit učinkovito odstranjuje nečistoče iz vode, vključno z:

  • Težkimi kovinami (npr. živo srebro, svinec)
  • Organskimi onesnaževali
  • Klorom in nitriti
  • Bakterijami in drugimi mikroorganizmi

Šungit deluje kot naravni filter, ki absorbira škodljive snovi, medtem ko vodo hkrati obogati z minerali. Raziskave so pokazale, da lahko šungit izboljša okus vode in prispeva k njenim čistilnim lastnostim, saj zmanjša oksidativni stres, ki ga povzročajo prosti radikali. Voda, ki je bila filtrirana s šungitom, se pogosto imenuje kar “šungitna voda” in se uporablja za pitje, umivanje, pripravo hrane in celo v terapevtske kopeli.

Šungitno vodo pripravimo tako, da približno 100g šungita (najbolje šungitov drobir ali drobne kose šungita) najprej dobro speremo, nato pa potopimo v 1L vode. Po 30 minutah bo voda že v mnogo boljšem stanju, kjer bo število bakterij in mikroorganizmov občutno zmanjšano. Po 1 dnevu ali pa celo 48 urah pa šungitna voda pridobi svoje polne zdravilne lastnosti (šungit pustimo v vodi največ 7 dni).

Tako vodo lahko potem pijemo, jo uporabljamo za zalivanje rož ali pa jo damo hišnim ljubljenčkom.  Najbolj enostavno je potopiti šungitov drobir v vodo zvečer in tako vodo piti tekom naslednjega dne.

Pripravimo lahko tudi terapevtske šungitne kopeli, kjer šungitov drobir pustimo nekaj časa v vodi, kjer se bomo kopali – kar pozitivno vpliva na energetsko ravnovesje telesa, stres in stanje kože.

  1. Zaščita pred elektromagnetnim sevanjem (EMF)

Šungit se pogosto uporablja tudi kot naravni ščit pred elektromagnetnim sevanjem (EMF), ki ga oddajajo elektronske naprave, kot so telefoni, računalniki, Wi-Fi usmerjevalniki in druge brezžične tehnologije, ki lahko povzročajo težave kot so utrujenost, glavoboli, anskioznost, motnje spanje ter splošno disharmonijo v telesu.

Šungitni izdelki, kot so ploščice, piramide, obeski in amuleti, se pogosto postavljajo blizu elektronskih naprav ali pa jih ljudje nosijo s seboj, da bi zmanjšali učinke sevanja. Znanstveniki še vedno raziskujejo, kako natančno šungit deluje proti EMF, vendar so fulereni in ogljikove strukture v šungitu pokazale sposobnost absorbiranja in nevtraliziranja elektromagnetnih valov.

Mineral šungit - naravni čistilec in zaščitnik, piramide amuleta iz šungita

  1. Energetsko ravnovesje in blagodejni vpliv na počutje

Šungit pogosto velja za kamen ravnovesja, saj naj bi uravnaval energetska polja telesa in izboljšal splošno počutje. V alternativnih terapijah ga pogosto uporabljajo za energetsko čiščenje in uravnovešaje, kar pripomore k zmanjšanju stresa in anksioznosti ter večji psihični in fizični vitalnosti, lajšanje utrujenosti in hitrejše okrevanje po boleznih.

Zaradi svojih pozitivnih vplivov na človeški energijski sistem (sploh na spodnje čakre ali energijske centre), je pogosto uporabljen kot podpora pri energijskih terapijah ter ob meditaciji ali duhovnih praksah. 

Šungit ima sposobnost absorbiranja in preoblikovanja negativne energije. Zato se pogosto uporablja za splošno čiščenje prostorov – šungiten kamen ali piramido postavimo v prostor in tako omogočimo izboljšano energetsko ravnovesje in čiščenje v prostora (ter se zaščitimo pred elektromagnetnim sevanjem) v določenem radiju, ki je odvisen od velikosti in oblike izbranega šungita.

Zavoljo tega uporabljamo tudi šungitne amulete ali kamenčke, ki jih nosimo s seboj – kar omogoča, poleg zaščite pred EMS tudi splošno izboljšano energetsko blagostanje.

Ker šungit absorbira negativno energijo ga je koristno pogosto energijsko očistiti, na podoben način kot druge kristale  – in sicer tako, da se ga postavi za nekaj časa na zemljo (zemlja absorbira negativno energijo), se ga nekaj časa potopi v vodo s soljo ali pa se očisti z dimom svetega kadila (npr. Palo Santo, beli žajbelj…).

  1. Protivnetne in zdravilne lastnosti

Raziskave na področju zdravilnih lastnosti šungita so pokazale, da ima lahko šungit protivnetne in antioksidativne učinke. Šungitna voda ali izdelki, ki vključujejo šungit, se v tradicionalnih terapijah uporabljajo za zdravljenje kožnih obolenj, kot so akne, ekcemi in rane. Fulereni, ki jih vsebuje šungit, so močni antioksidanti, kar pomeni, da pomagajo nevtralizirati proste radikale v telesu, ki povzročajo oksidativni stres, staranje in vnetja.

šungit mineral yome92

 

Šungit je starodavni mineral z edinstvenimi lastnostmi, ki se uporablja v številnih področjih zdravja in dobrega počutja. Njegova sposobnost čiščenja vode, zaščita pred elektromagnetnim sevanjem ter pozitivni učinki na človekovo energijsko ravnovesje ga postavljajo na pomembno mesto med alternativnimi zdravilnimi metodami. Čeprav znanstvene raziskave na nekaterih področjih še potekajo, šungit v mnogih kulturah uživa dolgoletno zaupanje in ugled kot dragocen vir za boljše zdravje in dobro počutje.

 

Preverite našo ponudbo šungitnih kamnov, piramid ter obeskov tukaj!

 

Vir slik:
-Slika 1: Wikipedia.
-Slika 2: Wikipedia.
-Slika 3: Yome92 na DeviantArt.

Naložbo vavčer za digitalni marketing (izdelava spletne trgovine) sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.