Sestavine: neaktivni kvasni kosmiči (Saccharomyces cerevisiae).
*lahko vsebujejo sledi glutena, sezama in soje.
Hranilna vrednost na 100g: energija 1445kJ/345kcal, maščobe 5g, od tega nasičene 1,7g, ogljikovi hidrati 14g, od tega sladkorji 14g, vlaknine 19g, beljakovine, 49g, sol 0.5g.
Uporaba: za obogatitev okusa in zgoščevanje različnih jedi, kot začimbni posip.
Proizvajalec: Food For All, Italija.
Količina: 500g.
Poreklo: Italija.
Kvasni kosmiči so hranljiv, z beljakovinami in prehranskimi vlakninami bogat dodatek k prehrani. Priljubljeni so predvsem zaradi svojega posebnega okusa, ki spominja na sir in je kot nalašč za obogatitev različnih jedi. Popularni so v veganski kuhinji, kjer nastopajo v številnih okusnih specialitetah. Kvasni kosmiči so proizvedeni iz neaktivnih kvasovk Saccharomyces cerevisiae, na osnovi melase. Izdelek je brez živalskih surovin, primeren za vegane. Primerni so tudi za LCHF način prehranjevanja.
Kvasni kosmiči so zelo hranljivi in jih z lahkoto uvrstimo v vsakdanje jedi. Ne vsebujejo veliko kalorij in imajo zelo malo soli in maščob. So zakladnica beljakovin, vitamina B in mineralov v sledovih (selenij, cink). Vsebujejo še veliko antikosidantov. So brez glutena, laktoze in ostalih alergenov. Primerni so tudi za ljudi, ki uživajo presno hrano. Ne rabimo jih toplotno obdelati in jih lahko kar posujemo po že narejenih jedeh. Poleg tega, da so zelo hranljivi so tudi zelo okusni in jih tudi otroci hitro vzljubijo. Njihov okus je rahlo kremast in lahko spominja na oreščke. Primerni so tudi za naše hišne ljubljenčke.
Nekaj idej, kamor lahko dodamo v kvasne kosmiče: Dodamo jih lahko v solatne prelive, na kuhane testenine ali lazanje, rižote, oziroma kamorkoli bi dodali nariban sir. Ker so odlično gostilo jih lahko dodamo tudi v juhe ali razne namaze.