0
Do brezplačne dostave manjka še: 100,00 
0

V košarici ni izdelkov.

Obiščite našo trgovino:
Vodnikova cesta 123A, Ljubljana
0
Do brezplačne dostave manjka še: 100,00 
0

V košarici ni izdelkov.

Totrovo ali ričkovo olje – izjemna kombinacija okusa in zdravja

06.08.2024 alaja

Totrovo ali ričkovo olje, se pridobiva iz semen rastline Camelina sativa, ki izvira iz Evrope in Azije. Je starodavna rastlina, ki so jo že stoletja gojili zaradi njenih dragocenih oljnatih semen.  Njena semena so bila najdena že v najdiščih iz neolitika, do 40 let prejšnjega stoletja pa je bil predvsem v vzhodni in srednji Evropi pomemben vir olja – najbolj pa je to vlogo še kasneje obdržal v Rusiji. Olje iz teh semen je znano po svoji visoki vsebnosti koristnih maščobnih kislin in drugih hranil.

Totrovo ali ričkovo olje - izjemna kombinacija okusa in zdravja

Uporaba v kulinariki

Totrovo olje se pogosto uporablja v kulinariki, saj ima blag in prijeten okus, ki spominja na oreščke kot so mandlji ter gorčična semena in je rahlo pekoče. Zaradi svoje sestave je primerno za različne načine uporabe:

  • Njegov nežen okus ga naredi idealnega za solatne prelive, kjer lahko nadomesti olivno ali sezamovo olje.
  • Zaradi svoje blage arome in dobre absorpcije se pogosto uporablja v različnih marinadah.
  • Odlično se poda k jedem s česnom in čebulo ter jedem s krompirjem – pečen krompir z ričkovim oljem pa je še danes tradicionalna in okusna postna jed na Poljskem.
  • Dobro se poda tudi k hladnim juham.
  • Totrovo olje je stabilno pri visokih temperaturah, kar pomeni, da ga lahko uporabljamo za peko in praženje, čeprav ni tako toplotno odporno kot nekatera druga olja.

Okus

Okus totrovega olja je blag, oreškast in nekoliko pikanten. To omogoča, da se odlično poda k različnim jedem, ne da bi preveč prevladal nad drugimi okusi v jedi.

Zdravstvene koristi

Totrovo olje je bogato z omega-3 in omega-6 maščobnimi kislinami, ki so ključne za zdravje srca in ožilja. Prav tako vsebuje vitamine E in K ter različne antioksidante, ki pomagajo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom. Redno uživanje totrovega olja lahko prinese več koristi, predvsem:

  • Pomoč pri nizki telesni odpornosti in slabi imunski odizvnosti,
  • podpora zdravju srca in krvožilnega sistema (pri čemer predvsem pripomore bogata vsebnost in dobro ravnovestje omega maščobnih kislin,
  • protivnetni učinki,
  • večje zdravje kože in pomoč pri kožnih težavah (predvsem zaradi vsebnosti vitamina E),
  • pomoč ob nespečnosti in razdraženosti,
  • je zelo popularen pri vseh vrstah želodčnih težav (ranah na želodcu, prebavnih motnjah…),
  • pri predmenstrualnih in klimakterijskih težavah,
  • ob diabetesu.

Za pomoč pri zdravstvenih težavah se priporoča eno žlico zjutraj na tešče, ter zvečer (oboje vsaj 20 min pred obrokom).

 

Totrovo ali ričkovo olje - izjemna kombinacija okusa in zdravja

Totrovo olje, z dolgo zgodovino uporabe in številnimi zdravstvenimi koristmi, predstavlja odlično izbiro za vse, ki iščejo hranljivo in okusno olje za svojo kuhinjo. Njegov blag, oreškast okus in vsestranska uporaba v kulinariki omogočata, da ga zlahka vključimo v vsakodnevne recepte. Poleg tega njegove zdravstvene koristi naredijo totrovo olje neprecenljivo sestavino za ohranjanje dobrega počutja in zdravja.

 

Preverite visoko kakovostno, ekološko pridelano totrovo ali ričkovo olje, slovenskega proizvajalca, iz naše spletne prodajalne tukaj.

Naložbo vavčer za digitalni marketing (izdelava spletne trgovine) sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.