0
Do brezplačne dostave manjka še: 100,00 
0

V košarici ni izdelkov.

Obiščite našo trgovino:
Vodnikova cesta 123A, Ljubljana
0
Do brezplačne dostave manjka še: 100,00 
0

V košarici ni izdelkov.

Veganska potica – zdrava dobrota za praznične dni

18.12.2024 alaja

V času praznikov je okusna in sočna potica v Sloveniji že dolgo tradicija. Pripravi se lahko na mnogo načinov, po starih receptih naših babic ali pa z modernimi pristopi, ki prilagodijo klasiko našemu okusu in načinu prehranjevanja. Ta recept za vegansko potico prinaša oboje – njen vir je babičin recept prilagojen za sodoben čas, brez sestavin živalskega izvora, a z enako bogatim okusom in šarmom tradicionalne sladice.

Priprava: Okoli 20 minut

Peka: Približno 30 minut

Počivanje testa: 15 minut

Skupni čas: 1 ura in 5 minut

Količina: 20 rezin


Sestavine:

Testo:

  • 1 čajna žlička nadomestka za jajca (glej opombe)
  • 330 g bele gladke moke (ali polnozrnate, glej opombe)
  • 40 g svežega kvasa (en manjši zavitek), nadrobljenega na manjše koščke
  • 40 g kristalnega sladkorja (ali kokosovega sladkorja)
  • 1 čajna žlička limonine lupinice (glej opombe)
  • 30 g veganskega masla
  • 200 ml rastlinskega mleka
  • ščep soli

Nadev:


Postopek:

Testo:

  1. Če uporabljate nadomestek za jajca, ga pripravite v skladu z navodili na embalaži.
  2. Moko stresite v skledo mešalnika z nastavkom za gnetenje. Na sredini naredite jamico, kamor dodate nadrobljen kvas, sladkor, nadomestek za jajca in limonino lupinico.
  3. V manjši posodi na nizki temperaturi stopite maslo. Nato vmešajte mleko in ga rahlo segrejte (pazite, da mleko ne bo vroče, ampak le mlačno), dokler se maslo povsem ne raztopi.
  4. Zmes mleka in masla prelijte po kvasu in sladkorju ter mešajte, dokler se vse sestavine ne raztopijo (moke še ne vmešajte).
  5. Dodajte ščep soli in skledo postavite v mešalnik, kjer na nizki hitrosti gnetite, dokler ne nastane gladko testo.
  6. Pokrijte testo s kuhinjsko krpo in pustite, da počiva približno 15 minut.

Nadev:

  1. Medtem pripravite nadev. Mlete oreščke, sladkor v prahu, cimet, javorjev sirup, rastlinsko mleko in po želenem rum zmešajte v manjši posodi.
  2. Zmes segrevajte na nizki temperaturi in mešajte, dokler ne postane rahlo gosta.

Združitev testa in nadeva:

  1. Pečico segrejte na 180 °C.
  2. Testo na dobro pomokani površini razvaljajte na debelino približno 5 mm
  3. Nadev enakomerno razporedite po razvaljanem testu, pri tem pa pustite približno 1 cm roba naokrog.
  4. Previdno zvijte testo in ga položite na pekač, obložen s peki papirjem.
  5. Pecite okoli 30 minut, nato pa pustite, da se popolnoma ohladi, preden ga narežete.
  6. Postrezite z najljubšo marmelado ali domačo vegansko smetano.

Opombe:

  • Nadomestek za jajca: Uporaba je opcijska. Tukaj je bil uporabljen kupljen izdelek iz koruznega škroba in lupinove moke, ki testu doda lepšo barvo. Potica pa bo odlična tudi brez njega.
  • Mleti oreščki: Tukaj je bila uporabljena kombinacija mletih orehov ter olupljenih in praženih lešnikov. Lahko pa uporabite oreščke po svojem okusu.
  • Limonina lupinica: Pazite, da je ne uporabite preveč, saj lahko prevelika količina greni okus.
  • Uporaba polnozrnate moke (namesto bele): Testo bo nekoliko bolj gosto, saj polnozrnata moka vsebuje več vlaknin in absorbira več tekočine. Morda bo treba dodati malo več rastlinskega mleka, da testo ostane prožno. A okus bo zato bolj oreščkast, kar se odlično poda k nadevu.

Variacija brez glutena:

Ta recept sicer ni bil preizkušen z moko brez glutena, a ob pravilni izbiri bi moral delovati prav tako dobro. Tukaj je nekaj nasvetov za pripravo, če se odločite za moko brez glutena

  • Uporabite brezglutensko večnamensko moko, ki vsebuje mešanico škroba (npr. riževe, krompirjeve, tapiokine moke) in stabilizatorjev, kot je ksantan gumi ali guar gumi.
  • Če mešanica ne vsebuje stabilizatorja, ga dodajte (1 čajna žlička ksantan gumija na 330 g moke), saj ta pomaga ohraniti strukturo testa.
  • Brezglutenske moke običajno vpijejo več tekočine kot pšenična moka. Po potrebi prilagodite količino mleka – testo naj bo mehko in nekoliko lepljivo.
  • Testo ne potrebuje dolgega gnetenja, saj brezglutenske moke ne razvijajo glutenske mreže. Preprosto mešaj toliko časa, da se sestavine enakomerno povežejo.
  • Dovolite daljši čas vzhajanja, saj brezglutenska moka zahteva več časa, da kvas naredi testo rahlo.
  • Brezglutensko testo bo bolj krhko in manj elastično, zato zvijanje lahko zahteva previdnost. Če je testo preveč lomljivo, ga med valjanjem rahlo navlažite.
  • Temperatura in čas pečenja ostajata podobna, vendar preverite potico po 25 minutah, saj se brezglutensko testo lahko peče hitreje.

 

 

VIR RECEPTA: Wholefoodsoulfoodkitchen.com, Katie Roux.

Naložbo vavčer za digitalni marketing (izdelava spletne trgovine) sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.