Snickers je vsem priljubljena čokoladna ploščica, a če se prehranjujemo bolj zdravo, ponavadi ne pride prav pogosto na naš jedilnik, saj vsebuje številne nevšečne sestavine, ki niso optimalne za naše telo.
A kot za mnoge podobne primere, obstaja tudi tukaj alternativa – presni veganski Snickers, ki ga v angleščini imenujejo tudi “Veganska milijonarska krhka rezina” (Vegan Millionaire Shortbread Bar). No, ne zgolj alternativa, po preizkušnji bi rekli, da so te presne rezine še boljše od originala 😉
Ta neverjetno slastna in polna sladica je sestavljena iz treh plasti – kokosove (ali mandljeve, glede na moko, ki jo uporabite), karamelne z arašidovim maslom in vanilijo ter temne čokolade. Naredimo jo pa tako, da namesto pečice za strditev sestavin uporabimo kar zmrzovalnik, kamor polagamo sladico plast za plastjo, dokler ni dokončno narejena 🙂
RECEPT
Prva plast (osnova):
Možnost 1: Krhka skorjica iz kokosove moke – brez glutena + brez oreščkov)
-160 g kokosove moke
-110 g kokosovega olja – stopljenega
-120 ml javorjevega sirupa – ali, če želite nekaj povsem brez sladkorja, sirup iz menihovega sadja (Monk Fruit), če ste na keto dieti
Možnost 2: Krhka skorjica iz mandljeve moke – brez glutena + brez žit + keto
-70 g mandljeve moke – fino mlete, blanširane
-45 ml kokosovega olja – stopljenega
-30 ml javorjevega sirupa – ali, če želite nekaj povsem brez sladkorja, sirup iz menihovega sadja (Monk Fruit)
Druga plast (karamelna plast):
-80 ml javorjevega sirupa – ali, če želite nekaj povsem brez sladkorja, sirup iz menihovega sadja (Monk Fruit)
-45 ml kokosovega olja – stopljenega
-130 g arašidovega masla (nesoljenega) – ali mandljevega masla, iz svežega kozarca, brez dodanega sladkorja, brez dodanega olja
-1 čajna žlička vanilije (ali vanilija v stroku)
Tretja plast (čokoladna plast):
-120 g temne čokolade – 85% kakava ali 70% kakava
-15 ml kokosovega olja – stopljenega
NAVODILA:
- Pekač velikosti 23 cm x 13 cm obložite s peki papirjem. Dajte na stran.
- V srednje veliki skledi zmešajte kokosovo moko (ali mandljevo moko; če uporabite mandljevo moko, pazite, da upoštevate pravilen delež sestavin glede na izbrano moko), javorjev sirup in stopljeno kokosovo olje.
- Na začetku premešajte z lopatko, nato testo pregnetite z rokami. Testo je sprva mehko in mokro, nato pa postane bolj suho in lažje za oblikovanje..Testo oblikujte v želeno obliko in ga položite na sredino pripravljenega pekača. Testo s prsti pritisnite, da enakomerno pokrije dno pekača. Lahko uporabite lopatko ali zadnji del žlice, da poravnate vrh plasti.
- Zamrznite za 10-15 minut, medtem ko pripravljate mehko karamelo.
- V majhni skledi zmešajte sveže tekoče arašidovo maslo, stopljeno kokosovo olje, javorjev sirup in vanilijo. Mešajte z lopatko, dokler ne dobite enakomerne, gladke karamele.
- Pekač vzemite iz zamrzovalnika in na krhko plast prelijte karamelo. Enakomerno razporedite karamelo z lopatko in pekač vrnite v zamrzovalnik za 20-30 minut, dokler se ne strdi (glede na konsistenco uporabljenih sestavin lahko strjevanje traja tudi dlje, recimo 40-45 min) – vedno preverite, da je masa strjena predno nadaljujete).
- Medtem stopite čokolado in stopljeno kokosovo olje v ponvi na srednji vročini. Mešajte, dokler ni popolnoma stopljeno. Pekač vzemite iz zamrzovalnika in na karamelno plast prelijte stopljeno čokolado.
- Razporedite z lopatko in vrnite v zamrzovalnik za 15-30 minut oz. dokler se čokoladna plast ne strdi.
- Pekač vzemite iz zamrzovalnika, s pomočjo kosov peki papirja dvignite ploščico iz pekača.Narežite na 16 kvadratov z ostrim nožem. Lahko rahlo segrejete rezilo pod vročo vodo, da bo rezanje lažje.
Shranjevanje
Ploščice hranite v nepredušni posodi v hladilniku do 5 dni ali zamrznite in odmrznite 2-3 ure pred jedjo. Lahko jih jeste tudi polzamrznjene.
Uživajte! In delite recept s prijatelji, če vam je všeč 🙂
Vir: https://www.theconsciousplantkitchen.com/no-bake-millionaire-shortbread-bars/